Kawa to chyba jeden z najpopularniejszych napojów pitych każdego dnia. Pobudza, ma właściwości rozjaśniające umysł, a dodatkowo jest dobra w smaku. Koneser kawy powinien stawiać na jej jakość i produkcję, by wydobyć z niej to, co najlepsze. Ważny jest także sposób parzenia, bo zalewanie kawy mielonej wrzątkiem pozbawia jej właściwości. Warto zakupić więc urządzenie do parzenia kawy, tylko jakie?

Ziarna kawowca wywodzą się z Etiopii. Już w I w. p.n.e. odkryto jego właściwości. Dopiero jednak w wieku XIII prażono jego ziarna a następnie tworzono z niego napój, którym jest kawa. Pita na największych dworach, utożsamiana z luksusem i klasą. Swoisty rytuał parzenia, który obecnie trochę stracił na swym znaczeniu. Nierzadko mielone ziarna kawy zalewamy wrzątkiem, co niekorzystnie wpływa nie tylko na jej smak, ale też właściwości. W czym więc najlepiej parzyć kawę?

Kawiarka

Kawiarka to włoski wynalazek i nic więc dziwnego, że gdy mówi się o prawdziwej włoskiej kawie ma się na myśli tę parzoną w czajniku ciśnieniowym. Wynaleziona w 1933 roku bardzo szybko zyskała swoich sprzymierzeńców, a w krótkim czasie we Włoszech stała się hitem. Potem ten sposób przygotowywania kawy przeniósł się na inne państwa Europy (i nie tylko). Kawiarka składa się z trzech części: podstawy, do której wlewamy wodę, sitka z lejkiem na mielona kawę i górnej części, do której pod wpływem wrzenia wody i parzenia mielonych ziaren, wypływa już gotowa kawa. W bardzo szybki sposób można otrzymać aromatyczny napój, który zachowuje swój smak. Kawiarka jest przy tym niedroga. Włoskie kawiarki dostępne między innymi tutaj: https://www.konesso.pl/pol_m_Akcesoria_Rodzaj_Zaparzacze-do-kawy_Kawiarki-2355.html pozwolą tobie zachować smak kawy.

Ekspres automatyczny

Taki ekspres, zwany też elektrycznym, to kolejny popularny „twórca” kawy. Na pewno zaletą tego urządzenia jest szybkość z jaką przyrządza kawę. Tak naprawdę wystarczy wlać wodę, wsypać ziarna i po naciśnięciu jednego przycisku cieszyć się aromatem kawy. Takie ekspresy same mielą ziarna, co pozytywnie wpływa nie tylko na świeżość kawy, ale też na zapach, jaki roznosi się w domu.

Ekspres kolbowy

Działanie tego ekspresu jest nieco podobne do tego w kawiarce, ale w większości jest zmechanizowane. To jednak my sami dozujemy moc kawy poprzez dosypanie do sitka z kolbą odpowiednio dużej ilości zmielonej kawy, a potem określamy czas jej parzenia. W automatach kolbowych istnieje także możliwość pienienia mleka i tworzenia tym samym np. kawy latte.

Tak naprawdę wybór odpowiedniego ekspresu zależy od naszych potrzeb oraz zasobów materialnych, jakie chcemy przeznaczyć na automat.