Linktrader – Świat oczyma geeków

Nowinki technolgiczne i Internet

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Kawa to chyba jeden z najpopularniejszych napojów pitych każdego dnia. Pobudza, ma właściwości rozjaśniające umysł, a dodatkowo jest dobra w smaku. Koneser kawy powinien stawiać na jej jakość i produkcję, by wydobyć z niej to, co najlepsze. Ważny jest także sposób parzenia, bo zalewanie kawy mielonej wrzątkiem pozbawia jej właściwości. Warto zakupić więc urządzenie do parzenia kawy, tylko jakie?

Ziarna kawowca wywodzą się z Etiopii. Już w I w. p.n.e. odkryto jego właściwości. Dopiero jednak w wieku XIII prażono jego ziarna a następnie tworzono z niego napój, którym jest kawa. Pita na największych dworach, utożsamiana z luksusem i klasą. Swoisty rytuał parzenia, który obecnie trochę stracił na swym znaczeniu. Nierzadko mielone ziarna kawy zalewamy wrzątkiem, co niekorzystnie wpływa nie tylko na jej smak, ale też właściwości. W czym więc najlepiej parzyć kawę?

Kawiarka

kawa w saszetkachKawiarka to włoski wynalazek i nic więc dziwnego, że gdy mówi się o prawdziwej włoskiej kawie ma się na myśli tę parzoną w czajniku ciśnieniowym. Wynaleziona w 1933 roku bardzo szybko zyskała swoich sprzymierzeńców, a w krótkim czasie we Włoszech stała się hitem. Potem ten sposób przygotowywania kawy przeniósł się na inne państwa Europy (i nie tylko). Kawiarka składa się z trzech części: podstawy, do której wlewamy wodę, sitka z lejkiem na mielona kawę i górnej części, do której pod wpływem wrzenia wody i parzenia mielonych ziaren, wypływa już gotowa kawa. W bardzo szybki sposób można otrzymać aromatyczny napój, który zachowuje swój smak. Kawiarka jest przy tym niedroga. Włoskie kawiarki dostępne między innymi tutaj: https://www.konesso.pl/pol_m_Akcesoria_Rodzaj_Zaparzacze-do-kawy_Kawiarki-2355.html pozwolą tobie zachować smak kawy.

Ekspres automatyczny

Taki ekspres, zwany też elektrycznym, to kolejny popularny „twórca” kawy. Na pewno zaletą tego urządzenia jest szybkość z jaką przyrządza kawę. Tak naprawdę wystarczy wlać wodę, wsypać ziarna i po naciśnięciu jednego przycisku cieszyć się aromatem kawy. Takie ekspresy same mielą ziarna, co pozytywnie wpływa nie tylko na świeżość kawy, ale też na zapach, jaki roznosi się w domu.

Ekspres kolbowy

Działanie tego ekspresu jest nieco podobne do tego w kawiarce, ale w większości jest zmechanizowane. To jednak my sami dozujemy moc kawy poprzez dosypanie do sitka z kolbą odpowiednio dużej ilości zmielonej kawy, a potem określamy czas jej parzenia. W automatach kolbowych istnieje także możliwość pienienia mleka i tworzenia tym samym np. kawy latte.

Tak naprawdę wybór odpowiedniego ekspresu zależy od naszych potrzeb oraz zasobów materialnych, jakie chcemy przeznaczyć na automat.

Podobne wpisy:
Dobre nagłośnienie to istotna kwestia. Nieważne, czy chodzi o sprzęt w mieszkaniu prywatnym, klubie czy
Stając przed wyborem kolejnego monitora ma się do dyspozycji ogromną bazę produktów. Nadal obowiązuje jednak
Jeżeli szukamy dobrej jakości komputerów przenośnych, nie jesteśmy skazani na zakup nowego egzemplarza prosto ze
0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *