Obecnie w sklepach mamy do dyspozycji wiele gotowych mięs, wędlin, ryb czy serów, lecz nie wszystkim odpowiada ich smak. Część osób ma również wątpliwości dotyczące zawartych w takich produktach konserwantów. Rozwiązaniem można być wędzarnia przy domu, która pozwoli na przygotowanie takich rzeczy według własnego wyobrażenia i dopasowanie ich do swoich preferencji smakowych.
Z czego się składa?
Pomimo wielu różnic w poszczególnych modelach, każda wędzarnia ogrodowa powinna mieć kilka podstawowych elementów, które umożliwią jej efektywne wykorzystywanie. Oczywiście nie może tam zabraknąć paleniska, czyli miejsca w którym pali się drewno. Drugą z najważniejszych części jest komora do wędzenia, a więc przestrzeń w której umieszcza się obrabiane produkty. Najczęściej znajdują się tam specjalne haczyki na których wiesza się składniki, które chcemy poddać wędzeniu. Obie te części muszą być od siebie oddzielone, by nie doszło do sytuacji w której do produktów dostanie się bezpośredni ogień. By tak się stało elementy te połączone są kanałem dymowym, który zapewnia odpowiedni przepływ dymu. Do regulowania poziomu temperatury i zadymienia wewnątrz komory służy szyber, a wreszcie kominem odprowadzany jest nadmiar dymu oraz wilgoci, która wytrąca się podczas całego procesu. Oprócz tego wędzarnia ogrodowa powinna być zaopatrzona w termometr znajdujący się w komorze, gdyż poszczególne produkty będą wymagały różnego stopnia nagrzania. Obecność wszystkich tych części zapewnia optymalne oraz bezpieczne działanie takiej wędzarni.
Jakie są rodzaje?
Choć w uproszczeniu budowa większości wędzarni będzie stosunkowo podobna, to mogą one odbiegać od siebie kwestiami funkcjonalnymi, a także materiałami jakie wykorzystano do ich budowy. Osoby o niewielkich potrzebach, które decydują się by okazyjnie przygotować sobie jakieś produkty, mogą się pokusić o niewielką wędzarnię przenośną. Są one zwykle wykonane ze stalowej blachy i posiadają specjalne uchwyty, które umożliwiają jej przenoszenie. Jest to także bardzo wygodne rozwiązanie choćby dla osób udających się regularnie na wypoczynek na działce. Największą popularnością cieszą się natomiast wersje drewniane, które mają dodatkowe walory estetyczne - trwalszą alternatywą jest natomiast wędzarnia ogrodowa murowana, która musi mieć jednak solidny fundament. Mniej popularnym, lecz ciekawym rozwiązaniem są modele elektryczne, które działają jednak na zupełnie innej zasadzie, nie poprzez spalanie drewna, ale oddziaływanie specjalnej grzałki.